Att tänka på vid köp av bostadsrätt

Det är alltid spännande när man börjar fundera på att köpa sig ett boende av något slag. Bostadsrätt är en av de vanligaste sätten att köpa sig ett boende, och det första du bör göra om funderar på att köpa bostadsrätt är finansiering.

Lånelöfte

Ta kontakt med din bank och kolla upp vilket lånelöfte du kan få och hur hög din boendekostnad kan tillåtas bli. Utan lånelöfte så är det omöjligt att köpa en lägenhet idag. När du fått besked från banken om hur mycket du kan få låna till ditt bostadsköp kan du börja leta efter tänkbara objekt.

Gå på visningar

Bästa sättet att få en överblick är att gå på visningar på olika lägenheter. HemNet ger dig en bra överblick om vad som finns tillgängligt men det är på visningar som du kan få en känsla för vad som skulle passa. Ju fler du tittar på ju fler kan du jämföra mellan. Räkna med att du kan få gå på flera visningar och under en längre period, att köpa en bostadsrätt är inget man ska forcera.

Köpa bostadsrätt

Försök undersöka lägenheten så mycket som du bara kan innan du lägger ett bud. Anlita en extern besiktningsman utifall du känner dig osäker. Om något inte stämmer överens med den beskrivning du fick av säljaren så kan det vara fråga om dolda fel. Om allt känns ok och besiktningsmannen också tycker att det ser bra ut så lägg ett bud på bostaden.