Vid byte av tak hemma – tänk solceller

Ditt tak varar inte för evigt, med jämna mellanrum måste du underhålla det och till och med byta ut det efter ett tag. Enligt Villaägarna brukar ett papptak hålla i 15-20 år, medan takpannor har en medellivslängd på 30 år och bandtäckt plåt 40 år. Om du står inför takbyte hemma, var då smart och börja planera inför installation av solceller.

Varför solceller?

Som du kanske vet är solcellers miljöpåverkan relativt låg. Solenergi är en förnybar energi och ger dig egenproducerad, fossilfri el. Förutom att solceller kan sänka din elräkning med minst en tredjedel, höjer solceller värdet på din bostad. Solceller har få nackdelar och skapar mestadels en win-win-situation för din plånbok och miljön.

Planera nytt tak

Om du behöver byta tak och börjat fundera över att installera solceller finns det i huvudsak två alternativ. Antingen lägger du ett nytt tak och placerar solpaneler ovanpå det, eller så installerar du ett soltak som innebär att taket byggs upp av solpannor istället för konventionella takpannorna.

Nästa steg

När du väl har bestämt dig för att investera i framtidens tak, då gäller det att hitta rätt lösning till just dina behov. Du behöver bland annat beräkna din elkonsumtion och ha koll på solens rörelse och takvinklar. Behöver du professionell konsultation kan du utforska mer på nätet.