Friggebod eller Attefall?

Har du en trädgård och en tomt där du skulle kunna bygga något extra utrymme. Frågan är om det ska byggas en friggebod eller ett större attefallshus?

Är det bara så att ni behöver en byggnad som ett förråd så kanske en liten bod är vad som räcker. Det finns många modeller att välja bland om du inte väljer att bygga ett lösvirkes. För byggnad under 15 kvadrat så behövs inget bygglov. Byggnaden får inte överstiga 3 meter i taknock. Detta är de enda regler som gäller för en friggebod.

Ska du bygga ett attefallshus så får inte den byggnaden vara större än 30 kvadrat och inte högre än 4 meter i taknock. Det behövs inget bygglov för detta, dock så måste du göra en bygganmälan till kommunens byggnadsnämnd. I den anmälan ska byggstart vara inskriven. Med ett attefallshus så får du mer utrymme och kan ge er både förråd och ett extra gästrum för släkt och vänner.

Det finns egentligen bara fördelar med båda dessa byggnader. Det är bara frågan om vad ni är i behov av. Har ni tillräckligt med utrymme i huset som ni bor i och bara är i behov av extra förråd så kanske en friggebod räcker. Priserna är ungefär hälften mot för ett attefallshus. Är behovet större så är ju klart att en 30 kvadrats byggnad ger er mer utrymme. Ta er en funderare innan ni sätter igång med ert projekt vad som skulle passa er bäst.

Tänk på att om det är en åretruntbostad som ska byggas, exempelvis en gäststuga, kommer det att räknas som ett attefallshus. Friggeboden får nämligen inte byggas med detta syfte. Nåt man dock får göra med båda typerna av byggnad är att inkludera källare. Det kräver så klart en hel del arbete, men kan också ge en mängd extra utrymme. Det kan bli ett perfekt ställe att förvara både det ena och det andra. Men då är det viktigt att man inte uppför byggnaden på punktprickad mark då det indikerar att det kan finnas vattenledningar eller annat i marken som förbjuder en från att gräva. Kolla med kommunen om hur din mark ser ut först.

En sak du kan behöva tänka på är hur byggnaden ska värmas upp. Är det inte planerat att vara en åretruntbyggnad kan du säkert nöja dig med att installera en braskamin. Det är dessutom väldigt mysigt sätt att värma upp utrymmet. Ska det dock kunna hållas varmt alla dagar under året behöver du titta på andra alternativ.

En luftvärmepump är en billig installation och ett bra val för underhållsvärme då den värmer upp både snabbt, miljövänligt och ekonomiskt. Dessutom kan du använda den som luftkonditionering för att motverka sommarvärmen. Det är många gånger ett bättre alternativ än både vattenburen uppvärmning och elvärme.