Förnya köket – stora och små idéer

Köket är ett rum vi helt håller fräscht och fint i största möjliga utsträckning. Ingen vill ju trots allt laga mat i ett smutsigt kök. Här kommer några tips, både stora och små, hur man kan förnya köket och verkligen lyfta det till den nivå man vill ha det.

Byta metall

Metalldetaljer som köksblandaren och diskhon är ju ofta kromat stål. Men genom att byta till exempelvis mässing eller koppar kommer man snabbt förändra utseendet på köket. Se dock till att tänka på hur dessa metaller samspelar med de andra färgerna i köket.

Byta knoppar och handtag

När man vant sig vid helheten i ett rum är det inte alltid så lätt att veta hur stor skillnad förändringen av något litet egentligen kan göra. Att byta knoppar och handtag på luckor och lådor låter inte som en stor sak, men med rätt val kan detta göra underverk.

Betsa bänkskivorna

Har man bänkskivor av trä i köket kan man också ge det en ansiktslyft genom att betsa skivorna i en ny kulör. Detta kan göras ganska enkelt bara med lite lätt vägledning. Ett bra tips är dock att fråga någon kunnig om vad man kan förvänta sig för slutresultat med den kulör man har nu och med den bets man väljer att köpa.

Byta eller måla kakel

Kaklet är ju också en väldigt viktig del av köket och något man kan vilja förändra med tiden. Att byta ut kaklet kan ju dock vara ett ganska stort projekt, men om man verkligen vill ha ett nytt utseende kan detta vara vägen man måste gå. Om man inte behöver en fullt så drastisk förändring kan man istället välja att måla kaklet en annan färg.

Byt eller ta bort skåpluckor

Att byta ut alla skåpluckor i köket är inte ett litet projekt direkt, men det kommer garanterat att kunna ge ett ansiktslyft till utrymmet. Vill man ha något lite annorlunda kan man byta ut en del skåpluckor mot sådana med glasfönster. Alternativt går det även att helt enkelt plocka bort en del luckor för att öppna upp köket lite mer. Tänk bara på att innehållet i dessa skåp mer eller mindre kommer att bli en del av inredningen på så sätt.