Så lyckas du med den lantliga inredningen

Lantlig inredning är något som alltid har en plats i svenska hem. Och medan vi mest förknippar stilen med små stugor ute på landsbygden kan du lika gärna välja denna inredningsstil för en lägenhet mitt inne i stan.

De viktiga textilierna

Textilier har en viktig plats i den lantliga stilen och inkluderar allt från stolsdynor och gardiner till mattor och filtar. Enkla och klassiska mönster fungerar ofta riktigt bra, men det finns även utrymme för rikliga mönster som blommor och blad. Pastellfärger är många gånger ett bra val men hittar du något i starkare färger som du tror kan fungera lika bra kan du alltid testa själv.

Trä av alla slag

Trä är kanske det viktigaste materialet i den lantliga inredningen. Det är också ett väldigt tacksamt material då det kommer i så många olika nyanser. Och som grädde på moset kan det fungera lika bra att bara ytbehandla träet eller måla det i en passande färg. Ett rum med ett riktigt trägolv och både stolar och bord i trä kan snabbt sälja in den lantliga stilen. Till och med trä på väggarna i form av pärlspont passar perfekt i denna inredningsstil.

Detaljer i metall

Metall har dock även en plats i inredningen. Mässing kan fungera speciellt bra och är ett snyggt tillskott till alla platser där det behövs handtag och knoppar. En annan metall som formligen skriker lantlig stil är så klart gjutjärn. Och det finns mängder med vackra inredningsdetaljer som tillverkas i gjutjärn idag. Självklart bör du också skaffa sig en eller annan gryta i detta för att pryda köket. Slutligen kan det även vara snyggt med koppar och det är något du även kan få in just köket i form av grytor och annan köksutrustning.

Utsmycka med växter

Växter är också något som hör den lantliga inredningen till. Välj dock hellre klassiska svenska växter och inte något som exotiska orkidéer. Både bladväxter och blommor passar annars in. Mindre växter kan dock kännas mer lämpade inredningsstilen än stora krukväxter och små träd.