Måla om huset – några tips

Att måla om huset kan vara ett stort projekt. Men det är också något som måste göras emellanåt för att huset både ska se fint ut och hållas säkert. Här följer några allmänna tips för dig som har planerat att måla om huset inom en snar framtid.

Göra själv eller anlita målare?

Att måla om huset tar tid och inte alla känner att de har den tiden över. Eller kanske helt enkelt inte vill spendera den med att måla om huset. I sådana fall kan det ju vara rekommenderat att ta in professionell hjälp. Fördelarna med detta är många men det kommer så klart vara dyrare än om du gör det själv. Är du osäker kan du alltid ta in ett par offerter så får du bättre förståelse för hur mycket det kommer att kosta och därefter tänka på vad det är värt för dig att inte behöva göra det själv.

Angående färgvalet

Tänk noga på vilken färg du ska välja till huset. Kulören är nog vad många tänker på direkt, men det handlar även om vilken slags färg du väljer. Man brukar ofta säga att man helst ska välja samma sorts färg som huset målades med sist. Men det går eventuellt att välja andra färger. Då vill du nog ta kontakt med någon som kan sin sak och fråga vilka alternativ du har. Vad gäller just kulören är det ju i många fall bara att välja fritt. Men om området har en viss bestämmelse i detaljplanen kan du behöva ansöka om lov att måla med en helt annan färg än husen runtomkring.

Förarbetet är kritiskt

Det spelar ingen roll hur noga du är när du väl målar huset om du inte gjort ett ordentligt förarbete. Detta är något du alltid måste spendera gott om tid med för att kunna få ett bra slutresultat. Att tvätta fasaden är första steget. Och den måste ju självfallet torka efteråt. Sedan ska all lös färg skrapas bort så att den nya färgen kan fästa bra. Det gäller åtminstone för träfasader. På andra sorters fasader kan andra åtgärder behöva göras innan själva målningen kan börja.