Renovera innertaket

Taket är inte det första vi tänker på när vi ska börja renovera ett rum men du kan skapa flera läckra effekter genom att lägga lite tid på innertaksrenoveringen. 

Pappspänt tak

Vill du få ett helt slätt tak rekommenderas oftast gips och spackel samt någon form av målarduk. Det är mycket jobb och kräver god hand med spackelspaden och slipningen. En billigare metod är att gå tillbaka till som man gjorde förr och pappspänna taket. Det kräver två personer för att hantera pappen men det är lättare att få gott resultat.

Belysning

När du ändå ska renovera innertaket kan du fundera på att integrera takbelysningen med spotlight och downlights. Det finns utanpåliggande och fasta armaturer, välj beroende på om du bara ska måla och snygga till eller om du ska göra om innertaket helt. Fasta armaturer byggs in i taket medan utanpåliggande hänger på en krok och kopplas till uttaget som redan finns i taket.

Måla taket

Att måla taket är tungt eftersom du måste jobba mot tyngdlagen. Att hålla armarna ovanför axelhöjd blir snabbt tröttsamt samt att nacken ömmar när du tittar upp hela tiden. Använd alltid en förlängare till rollern så du kan stå på golvet och arbeta. När du målar kan du välja mellan blanka eller matta färger. Blanka får taket att stå ut lite mer och markerar taket medan matta nyanser hjälper till att förstora rummets storlek.

Trätak

Ska du spika upp ett locktak eller pärlspont rekommenderar vi att du kvistbehandlar och grundmålar virket ett varv innan du sätter upp det. Träet ska acklimatisera i rummet i några dagar, upp till en vecka, innan du sätter upp det. Väl på plats kommer det fortsätta torka och målar du allt i efterhand kommer du få trärena ränder där brädorna går isär under torkningen.