Lägga tak på huset

Kan takläggning verkligen betraktas som ett hantverk? Absolut, tycker vi. Ett bra tak ser nämligen inte bara snyggt ut, det förlänger även livet på huset. Processen börjar redan i valet av material.

Bra att tänka på inför takläggningen

Taket kan anses vara husets paraply då det dagligen utsätts för stora påfrestningar som regn, snö och ultraviolett strålning från solen. Därför lönar det sig att se till att du använder dig av material av hög kvalitet. Det är dock inte bara takpannorna eller plåten som måste hålla för tuffa förhållanden – även hängrännor och stuprör måste vara av god kvalitet. De leder regn och smält snö bort från huset och minskar därmed risken för fuktskador.Man brukar säga att den rekommenderade livslängden för tak av bra material ligger på minst 50 år. Under denna tid ska man även se till att underhålla taket med jämna mellanrum genom målning, lackning och utbyte av vissa delar. Hänsyn ska inte bara tas till det yttre taket utan även underlaget. Försummelse kan lätt leda till fuktskador. Fler bra saker att tänka på inför takläggningen hittar du hos Vi i Villa.

Olika taksorter att välja på

Tegel och betong är de material som håller längst. Då teglet även tillverkas i mindre bitar är det lättare att byta ut skadade delar av ett tegeltak. Som mest räcker det med en kontroll under vår och höst. Å andra sidan är tegel väldigt tungt och takarbetet kan bli väldigt slitigt.I jämförelse med tegel så är plåttak ett relativt lätt material, vilket bland annat bidrar till att det går fortare att lägga som tak än andra material. Däremot så behöver plåttak oftast målas om, oavsett om det är lackat eller ytbelagt. Med rätt underhåll kan dock plåttaket hålla i många år och det går också att få i många olika utföranden vilket gör det lättare att anpassa husets utseende.