Ta hand om äldre möbler

restore furniture

Äldre möbler är rejäla och ska man köpa ett likadant i nyproduktion kostar det tusentalskronor eftersom få möbler byggs på samma sätt som förr. Istället för att bara köpa nytt när IKEA-bordet går sönder, kan man satsa på att hålla sina äldre möbler vid liv så länge som möjligt. 

Varsam hantering

Har du hittat ett riktigt loppisfynd eller hittat den perfekta möbeln i ett bortglömt källarförråd? Börja med omhändertaget direkt när du kommer hem. Om vi tänker oss att du hittat ett par vackra pinnstolar i trä, måste du först ta reda på hur dessa har förvarats. Om de ståt kallt eller i en ladugård är det riskabelt att ta in dem på en gång. Trä är ett levande material som förändras beroende på temperatur och luftfuktighet. En möbelrestaurerare tipsade i Lt.se att du ska vänja trämöbler vid nya temperaturer: Om du har möjlighet kan du ställa den lite svalare under de första månaderna med en skål vatten under varje stol. Acklimatisera stolarna till inomhusmiljön innan du börja fixa dem. Tar du in dem i huset på en gång riskerar du att träet vrider sig, spricker, drar ihop sig och färger spricker.

När du ska rengöra möblerna ska du skippa de kemiska produkterna. Håll det simpelt med en fuktad trasa och lite diskmedel eller såpa. Om möblerna är målade får du gnugga försiktigt så ingen färg försvinner eller bleknar. Har dina möbler tyg som du vill behålla gäller det att lista ut materialet så du vet vilka medel du kan använda för att tvätta upp tyget.

varnish chair

Restaurera möblerna

Om du sedan vill restaurera möblerna kan du gå till väga på olika sätta. Stora projekt som kräver mycket underarbete, kanske lite reparationer, kan vara tacksammare att lämna åt professionella. Vill man vara säker på att få det allra bästa resultatet, ska man inte ge sig på en full restaurering som nybörjare.

Är det ett mindre jobb kan du göra det själv. Du kan slipa bort färg om du vill byta, byta rostiga skruvar mot nya och såga ut nya hyllplan till en sliten bokhylla. Hur du väljer att göra om din möbel är upp till dig, det är en av de roligaste sakerna med gamla möbler. Du kan få en helt unik möbel till en fraktion av nypriset.