Underhåll av träfasad

Träfasaden är den vanligaste fasadtypen i Sverige, men också den som kräver mest underhåll. Håller man bara efter fasaden regelbundet kan man dock undvika de värsta situationerna och dessutom se till att den håller längre.

Tvätta fasaden

Det mest grundläggande i underhållet är att tvätta fasaden regelbundet. Här behöver man sällan något speciellt, utan kan komma riktigt långt med endast vatten och såpa. Har man dock fått mögel- eller algtillväxt på fasaden kan det behövas ett tvättmedel speciellt mot detta för att få bort det helt. Var dock försiktig med högtryckstvätt för att inte riskera att skada färgen eller träet. Äldre hus är ofta ännu mer känsliga för detta.

Måla om fasaden

Man brukar räkna med att en fasad kan behövas målas om med 10-15 års intervall. Men hur ofta ens fasad egentligen behöver målas om kan bero på några olika faktorer:

  • Vilken målarfärg som användes sist
  • Hur noga förarbetet var
  • Var i landet huset står

Varför läget kan spela roll är för att hus nära havet kan slitas snabbare. Speciellt de längst västkusten. Då kan det ofta vara klokt att överlåta jobbet till en yrkeskunnig.Att måla om huset gör man i fyra steg:

  1. Rengör fasaden ordentligt. Skölj och låt den torka.
  2. Skapa bort alla flagor och löst sittande färg.
  3. Grundmål där det behövs.
  4. Måla med den utvalda målarfärgen.

Normalt sett får man räkna med att arbetet tar tre dagar från förarbete till slutgiltigt resultat.Bästa årstiden att måla om fasaden är vanligtvis våren. Sommaren kan gå bra men det gäller att vara noga med vilken dag man väljer. Till att börja med får det inte regna, men solen får inte skina direkt på huset allt för länge heller då färgen kommer torka för fort.

Byta brädor

Upptäcker man att en eller flera brädor på fasaden behöver bytas ut av en eller annan anledning är det klokt att göra detta i samband med att man målar huset. Välj helst kärnvirke då det har ett naturligt rötmotstånd. Kom ihåg att grundmåla dem innan de målas med husfärgen.